Zoete bommetjes

donut man zoet bommetje.jpg

We worden overstelpt door allerlei zoete bommetjes. En niet enkel zoete, ook vette, met hopen diverse kunstmatige smaken en kleuren. Zelfs met alcohol!

Zonder dat we het beseffen, kiezen we elke dag verschillende keren om te volgen wat “normaal” is. Wij vinden het gewoon dat: de traktaties van de collega’s die heel de dag staan te schitteren voor onze neus, de zetel voor de TV, de zomerse terrasjesdagen,… gepaard gaan met eten van deze bommetjes.

Deze bommetjes zorgen er ook voor  dat we net niet gezond blijken te zijn bij de jaarlijkse bloedcontrole, nét niet in die rok of broek passen die we de vorige solden hebben gekocht, nét opnieuw zijn opgestaan met een puistje hier of daar, net de laatste treden van de trap niet halen zonder puffen,…

Kijk maar wat anderen en onze sociale gewoontes ons inpeperen. Dat je ‘s avonds naar de snoepkast loopt  voor het afronden van de dag is niet verwonderlijk gezien de TV reclames rond 21u steevast spots voor snacks afvuren.  Gewoon even zappen of tijdens de reclame een rondje door het huis stappen, kunnen de verleiding breken. De druk van  “het-is- normaal- dat- ik- ja- zeg als iemand trakteert” is heel erg groot. Want wat moet die persoon wel niet van me denken als ik  weiger?  Wel, dit ook kan gedraaid worden naar: ‘kijk ik neem zorg voor mijn lichaam én ik ben je dankbaar voor je aanbod ook al sla ik dit bommetje over’. Vieren kunnen we ook zonder de zoete, vette of alcoholische uitspattingen.

Laat je niet dicteren door de  voedingsproducenten via reclame of in de supermarkt,  zodat je dat koopje toch eens overslaat. Doe een slow walk in de fruit en groenten afdeling. Gym door op je tenen te gaan staan en op je hurken te gaan zitten in de rayons waar we 9 op 10 niet eens hoeven te passeren. 

Honger en vermoeidheid kunnen ons doen bezwijken voor kant-en-klare en afhaalmaaltijden. Durf je week te overzien en erken waar de valkuilen zitten. Bereid tijdens een vrij moment één of meerdere gezonde maaltijd(en) en vries ze in.  Zo kan je tijdens de volgende week bij “weinig tijd” of bij “geen energie” toch van een gezonde maaltijd genieten!

Kies je kansen om je gezondheid te boosten in plaats van je plat te laten walsen.

REWIND PAUSE PLAY FORWARD

Geef een reactie