Om de feestdagen vlot en met een goed gevoel door te komen is voorbereiding dé sleutel.
Alles goed plannen: van rustmomenten, boodschappen, maaltijden bereiden, cadeautjes tot wie, wat, waar en wanneer, zorgt ervoor dat je rond de feestdagen zelf minder stress zal hebben.
6 FEESTTIPS :
1/ Maak er leuke en gezellige feestdagen van die je energie zullen geven om 2015 een fantastisch jaar te maken. Hou rekening met je grenzen qua energie en vermoeidheid maar geniet en leef je uit in creativiteit met aangepaste muziek en door een aangename sfeer te creëren: tafeldekking, versiering,…
Laat je meeslepen in de fantasie, het enthousiasme en plezier van de kinderen. Is er sneeuw: maak met hen een sneeuwpop en sneeuwengeltjes in de sneeuw. Zo heb je ook alvast je 30 minuten beweging 😉 ENJOY!
2/ Kies een feestmaaltijd waarbij alles klaar is voor het feest van start gaat, zodat jij en je gasten alle tijd hebben om gezellig te tafelen en te genieten.
Kies beter niet voor gourmet, fondue, buffet…: Bij zulke feestmaaltijden hebben we de neiging oneindig bij te scheppen, en nog wat te nemen. Kennen we niet allemaal de uitspraken van “allé dat moet hier op” of “pak nog maar een beetje”?
Deze maaltijden maken dat je over je verzadigingsgrens gaat, zorgen voor een opgeblazen gevoel en vaak de volgende dag extra vermoeidheid.
3/ Neem de dag van het feest rustig de tijd om de vorige maaltijden zeker te nuttigen. Maak dat deze maaltijden uit veel granen en groenten bestaan zodat je voldoende verzadigd bent van trage suikers en vezels en je bloedsuikerspiegel op pijl blijft.
Dit zal voorkomen dat wanneer je tegen de feestmaaltijd bent aanbeland , te hongerig bent zodat je je zou kunnen overeten. Ook verlaagt dit de kans op veel stress gezien je enkele eet/rustmomenten in je dag hebt ingelast.
4/ Loop de dag zelf dat je gasten krijgt voor de lunch, brunch of diner niet meer halsoverkop naar de winkel. Plan de dag voordien tijd voor boodschappen en koop enkel en alleen wat op je goed voorbereid lijstje staat.
Zo zit je de dag na het feest niet met overschotjes en voel je je niet verplicht deze nog op te eten: opnieuw een zware maaltijd.
5/ Plan de dag nadien lichte gezonde maaltijden:
- vetarm (besparing maag),
- rijk aan trage suikers zoals in granen, groenten en fruit (hersenen hebben trage suikers nodig en ze zijn goed om de bloedsuikerspiegel op pijl te brengen/houden).
Zo breng je je energiepijl terug op niveau en voel je je fitter.
6/ Een anti-katermaaltijd is het best rijk aan vitamine B1 en vitamine B6. Onze lever heeft deze vitaminen en ook vitamine C nodig om alcohol af te breken en onze hersenen hebben B1 en B6 ook nodig. Dus een strijd tussen lever en hersenen, met hoofdpijn na een nachtje feesten tot gevolg.
Mijn ontbijtadvies? : banaan met havermoutpap of met volkorenbrood. Let er die dag extra op om voldoende fruit en groenten te eten om je vitamine C regelmatig aan te vullen.
QUOTE voor de niet-graag-kussers:
“Een kus en een knuffel zijn als boemerangs,
ze komen onmiddellijk terug”
PLAY TIP: Doe eens een experiment tijdens de feestmaaltijd: Geef de helft van de gasten heel de avond drinken in een lang smal glas en de andere helft geef je drinken in een kort breed glas. Tel hoeveel er door hen gedronken wordt.
Aan het eind van de avond zal je merken dat de gasten met de korte brede glazen meer zullen gedronken hebben dan die met de lange smalle glazen. 😉