Nieuwjaarkezoete 2.0

5 jaar geleden bij de opstart van de praktijk schreef ik een blog over ditzelfde. Met een aantal extra tips, hier is versie 2.0.

Om de feestdagen vlot en met een goed gevoel door te komen is overzicht dé sleutel als je op dieet bent, is het voor je gewicht, voor je allergie of intolerantie.

Al je gekende plannen overzien en daartussen rust- en beweegmomenten, voldoende slaap, dagje-zonder-zorgen, boodschappen, maaltijdvoorbereidingen, cadeau tripjes, uitstappen,… lijmen, zorgt ervoor dat je rond de feestdagen zelf minder stress zal hebben. En zo minder geneigd zal zijn om in verleidingen te trappen.

8 FEESTTIPS :

1/ Neem de dag van het feest rustig de tijd om de vorige maaltijden zeker te nuttigen. Maak dat deze maaltijden uit veel granen, proteinen en groenten bestaan zodat je voldoende verzadigd bent van de trage koolhydraten met vezels en eiwitten.

Dit zal voorkomen dat wanneer  je tegen de feestmaaltijd bent aanbeland , te hongerig bent zodat je je zou kunnen overeten. Ook verlaagt dit de kans op veel stress gezien je enkele eet/rustmomenten in je dag hebt ingelast.

2/ Maak er leuke en gezellige feestdagen van die je energie zullen geven om 2020 een fantastisch jaar te maken. Hou rekening met je grenzen qua energie en vermoeidheid maar geniet en leef je uit in creativiteit met aangepaste muziek en door een aangename sfeer te creëren: tafeldekking, versiering,…

3/ 30 minuten beweging of langer: laat je meeslepen in de fantasie, het enthousiasme en plezier van de kinderen. Is er sneeuw: maak met hen een sneeuwpop en sneeuwengeltjes in de sneeuw. Dans en spring. 😉 ENJOY!

4/  Kies een feestmaaltijd waarbij alles klaar is voor het feest van start gaat, zodat jij en je gasten alle tijd hebben om gezellig te tafelen en te genieten.

5/ Kies beter niet voor gourmet, fondue, buffet…: bij zulke feestmaaltijden hebben we de neiging oneindig bij te scheppen, en nog wat te nemen. Kennen we niet allemaal de uitspraken van “allé dat moet hier op” of “pak nog maar een beetje”?

Deze maaltijden maken dat je over je verzadigingsgrens gaat, zorgen voor een opgeblazen gevoel en vaak de volgende dag extra vermoeidheid.

6/ Loop de dag zelf dat je gasten krijgt voor de lunch, brunch of diner niet meer halsoverkop naar de winkel. Plan de dag voordien tijd voor boodschappen en koop enkel en alleen wat op je goed voorbereid lijstje staat.

Zo zit je de dag na het feest niet met overschotjes  en voel je je niet verplicht deze nog op te eten: opnieuw een zware maaltijd.

7/ Plan de dag nadien lichte gezonde maaltijden:

  • vetarm (besparing maag),
  • rijk aan trage koolhydraten en vezels zoals granen, groenten en fruit
  • proteïnerijk voor het herstel
  • met de focus op de tips hierboven neem je ook de juiste vitaminen en mineralen binnen voor snelle recuperatie

Zo breng je je energiepijl terug op niveau en voel je je fitter.

8/ Een anti-katermaaltijd is het best rijk aan vitamine B1 en vitamine B6. Onze lever heeft deze vitaminen en ook vitamine C nodig om alcohol af te breken en onze hersenen hebben B1 en B6 ook nodig. Dus een strijd tussen lever en hersenen, met hoofdpijn na een nachtje feesten tot gevolg.

Mijn ontbijtadvies dan? Banaan met havermoutpap of met volkorenbrood. Let er die dag  extra op om voldoende fruit en groenten te eten om je vitamine C  regelmatig aan te vullen.

En zeker regelmatig een glas water of een tas soep drinken helpt je te rehydrateren.

Geef een reactie