FODMAP: nieuwe behandeling bij prikkelbare darm syndroom

Nieuwe behandeling bij prikkelbare darm syndroom

 

Zo’n 1,5 miljoen Belgen heeft PDS-klachten, Prikkelbare Darm Syndroom. Het prikkelbare darm syndroom is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Sinds kort is er een nieuwe behandeling waarbij 75% van de deelnemers aanzienlijk minder klachten ervaart.

Het is vaak erg lastig er achter te komen waar PDS vandaan komt. Bekende dingen die klachten kunnen veroorzaken zijn: bepaalde voedingsmiddelen, darm- of maaginfecties en stress. Wanneer je naar de huisarts of specialist gaat, wordt er meestal eerst gekeken of je last hebt van een infectie, allergie of andere aandoening in je darm of maag. Is dat niet het geval, dan krijg je al snel de diagnose Prikkelbare Darm. Je kan ook terecht bij diëtistenpraktijk Evi Van den Bossche voor een veelbelovende nieuwe behandelingsmethode.

Behandeling Tot voor kort waren er na de diagnose drie soorten behandelingen mogelijk: kijken of je wel voldoende vezels en ‘gezonde’ voeding eet, zorgen dat je minder stress hebt en medicijnen.

Op de Monash universiteit van Melbourne hebben Peter Gibson en Susan Shepherd het FODMAP dieet ontwikkeld. Het best strenge dieet sluit een aantal voedingsmiddelen uit (FODMAP arm dieet) waarna er gekeken wordt welke voedingsmiddelen er klachten geven. Uit hun onderzoeken, en inmiddels vele andere, blijkt dat bij maar liefst 75% van alle deelnemers aan het dieet de klachten afnemen of zelfs verdwijnen.

Door een paar weken een zeer streng dieet te volgen en daarna één voor één bepaalde voedingsmiddelen weer toe te voegen kan je er achter komen welke voedingsmiddelen je klachten erger maken.

Wat FODMAP arm dieet???

FODMAP is een afkorting, elke letter staat voor een groep koolhydraten waarbij uit onderzoek is gebleken dat die voor klachten kunnen zorgen. De letterlijke betekenis van FODMAP is: fermentable oligosaccharides disaccharides monosaccharides and polyols of fermenteerbare oligo-, di-, mono-sacchariden en polyolen.

In het kort komt het er op neer dat deze groepjes koolhydraten niet goed opgenomen worden in de darm bij mensen met PDS en in de darm voor problemen zorgen (lucht, obstipatie, diarree etc). Door het FODMAP arme dieet te volgen verdwijnen de klachten en kan gekeken worden welke voedingsmiddelen goed en wat minder verdragen kunnen worden. Dat onderzoeken doe je door een eliminatie – introductie dieet.

Dietisten praktijk Evi Van den Bossche

 

Geef een reactie