Jouw kerst recept FODMAParm maken – Voorgerechten

In deze reeks van 4 blogs die op onze site komen gedurende de volgende week, vind je heel wat gerechten die zorgen voor een rustige buik tijdens de feestdagen. De recepten zijn FODMAParm en daarom geschikt voor zij die PDS (Prikkelbare Darmen) hebben. Wil je dit jaar eens vegan gaan, laat je inspireren.

In onze blogs die volgen maken we Hapjes, Voorgerechten, Hoofdgerechten en Desserts.

Enkele tips om jouw eigen recepten FODMAParm te maken:

  • zo veel mogelijk je ingrediënten lactosevrij, glutenvrij of obv spelt kiezen
  • ui look vervangen door hun olie
  • kies voor fodmaparm fruit en groenten bv Japanse pompoen in plaats van butternut, oesterzwam in plaats van champignon
  • geen specerijen, wel kruiden

Lees ook de blog over ‘Nieuwjaarkezoet 2.0’ voor tips om niet af te hoeven afwijken van jouw dieet, minder stress en je klachten te vermijden gedurende de feestdagen.

VOORGERECHTEN

Bruschetta met tomaat basilicum

Voor 4 porties

Ingrediënten:

  • 4 tomaten, in stukjes en zonder zaadjes
  • 4 g basilicum fijn gehakt
  • 2 theelepels knoflookolie
  • 60 g olijfolie
  • 8 stukjes zuurdesem speltbrood
  • zout en peper naar smaak

Bereiding:

  • Doe de tomaat, basilicum, knoflookolie en 1 eetlepel olie in een kom. Voeg hier zout en peper aan toe. Meng goed.
  • Gril het brood voor 1 – 2 minuten aan elke kant tot het goud gekleurd is. Doe hierop de overgebleven olie. Tenslotte serveer je de tomatenmix op het broodje.

Salade spiesjes

Voor 12 spiesjes

Ingrediënten:

  • ¼ ijsbergsla (150g)
  • 120g bacon (4 plakjes)
  • 12 kerstomaten, in 2 gesneden
  • 12 kleine blokjes kaas (Gouda, Comté of Cheddar)

Voor de dressing:

  • ¼ komkommer
  • 50 g Griekse yoghurt of soja kwark
  • limoensap (naar eigen smaak)
  • ¼ theelepel verse dille

Bereiding:

  • Bak de bacon plakjes en laat afkoelen.
  • Rasp de kommer fijn. Meng hierbij de yoghurt of kwark, het limoensap en de verse dille.
  • Doe op de spiesjes sla dan bacon en kerstomaat. Helemaal bovenaan steek je een stukje kaas.
  • Neem de dressing en besprenkel de spiesjes.

TIP: week de spiesjes de nacht voor gebruik zodat ze niet splinteren wanneer je er eten op steekt.

Knolseldersoep

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • ½ knolselder
  • FODMAP arme bouillon zoals MAGGI® Bouillon Hartje Kip Capsules 6 x 22g, Vetara® Basisbouillon, Struik® krachtbouillon rundvlees, Sublimix® kippenbouillon,… of maak deze zelf
  • 1.5 liter water
  • 0.5 liter lactosevrije melk of sojamelk
  • Eventueel lactosevrije room of sojaroom

Bereiding:

  • Snij de knolselder in fijne stukjes en doe ze in een kom
  • Voeg hierbij de melk, bouillon en water
  • Laat ongeveer 20 minuten inkoken tot de knolselder zacht is
  • Mix de soep
  • Verdeel de soep over kommetjes en serveer eventueel met room
  • Tip je kan dit afwerken met een peterselie voor de versiering

Carpaccio

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 300g ossenhaas of dunne lende (indien je vegan bent, kan je opteren voor ananas)
  • ½ citroen
  • 50g rucola
  • 50g parmezaan
  • 1 el olijfolie + wat extra zoals balsamico- of rode wijnazijn
  • peper
  • grof zout

Bereiding:

  • Snijd het vlees (of de ananas) in flinterdunne plakjes (of vraag dit voor het vlees aan de slager).
  • Wrijf  4 borden in met citroen
  • Schik de plakjes vlees (of ananas) op de borden. Kruid met peper en grof zout.
  • Verdeel de rucola en de geraspte kaas over de borden.
  • Druppel wat olie over de rucola en zet wat extra olijfolie op tafel.

Visballetjes

4 porties

Ingrediënten:

  • 250 g zoete aardappel, geschild en in stukjes
  • 250 g Japanse pompoen, geschild en in stukjes
  • 425 g tonijn of zalm, uitgelekt
  • 1 ei, lichtjes opgeklopt
  • 125 g glutenvrije broodkruimels
  • 50 g magere kaas
  • 1 grote wortel, geschild
  • 2 lente uitjes, enkel het groene deel, in kleine stukjes
  • 40 g glutenvrije bloem
  • 2 eetlepels sesam zaad
  • Olijf olie

Bereiding:

  • Stoom/kook de zoete aardappel en pompoen tot ze gaar zijn. Doe ze in een grote kom en plet ze met een vork
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Doe bakpapier op een bakplaat en zet op de kant
  • Op een grote plaat, doe de glutenvrije bloem en sesamzaad samen en zet op de kant
  • Voeg de uitgelekte tonijn, ei, broodkruimels, kaas, wortel en bieslook toe aan de zoete aardappel en pompoen. Meng met een houten lepel.
  • Vorm 12 gelijke hoopjes van 1.5 cm hoog en doe er een dun laagje bloem- en sesammix over.
  • Verwarm een frietketel, besmeer de hoopjes met een laagje olijfolie en doe ze in de hete frietketel. Frituur ze 4 – 5 min tot ze goudbruin zien.
  • Haal ze uit de frietketel en leg ze op de bakplaat en laat ze 10 – 15 min in de oven tot ze tot in het binnenste gaar zijn.
  • Serveer ze met groenten die laag zijn in FODMAP.

Deze recepten zijn geïnspireerd op de recepten van: https://www.monashfodmap.com/recipe, https://www.lekkervanbijons.be/recepten en zijn aangepast naar het FODMAParm dieet.

Geef een reactie