Homemade Spelt Pizza Deeg

Homemade Spelt Pizza Deeg

Ingrediënten voor 5 grote pizza’s

  • 2 theelepels zout
  • 4 theelepels droge gist
  • ½ theelepel suiker (gescheiden houden van het zout)
  • 175ml lauw water
  • 350g meel: spelt

Werkwijze:

De pizzadeeg kan je me de hand mengen of met de keukenmachine met deeghaak.

  1. Doe het meel in een kom of in de kom van je keukenmachine.
  2. Maak een kuiltje in de meelhoop en leg daar de gist in. Op de rand van de meelhoop leg je het zout en langs de overkant de suiker op de rand.
  3. Giet het water in het kuiltje. Als je met de hand werkt breng je stelselmatig het meel van de rand naar het water en vermeng zo uiteindelijk alles. Kneed er een soepel deeg van. Met de keukenrobot laat je de deeghaak het werk doen op middelmatige snelheid en zolang totdat je een samenhangende homp deeg krijgt.
  4. Wanneer de deeg te droog blijft, voeg dan rustig aan lauw water bij. Wanneer het deeg te nat is, voeg per eetlepel wat meel toe.
  5. Als het deeg te veel aan je handen of de kom blijft kleven, bestrooi ze dan met bloem of meel.
  6. Voeg indien gewenst verse gehakte kruiden toe om er je eigen ‘touch’ aan te geven. Kneed deze goed door het deeg.
  7. Het deeg is klaar als het elastisch aanvoelt en je het als een kauwgombal uit elkaar kunt trekken.
  8. Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek het af met een vochtige handdoek (niet met wasverzachter gewassen) of een stuk plastic huishoudfolie.
  9. Laat het deeg op een warme plek een uur rijzen. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.
  10. Haal het deeg uit de kom en druk voorzichtig de lucht eruit. Verdeel in 4 of 5 delen.
  11. Rol het deeg uit tot een ronde pizzavorm tot 2 à 3 mm dikte. Leg het deeg op een bakplaat of pizzaplaat bestrooid met meel.
  12. Verwarm de oven voor op 240°C heteluchtoven, 250°C standaard oven.

Garneer het deeg met:

  • een weinig tomatensaus obv 250ml passata gemengd met 1 eetlepel olijfolie en kruiden naar believen, over de 3 pizzabodems
  • groenten (dubbel hoeveelheid tov de andere garneringen)
  • gedroogde kikkererwten, tofu, tempeh, spiegelei, ham, tonijn, …

Bak de gegarneerde pizzabodem 10 minuten in de oven.

TIP:

Je kunt de pizzabodem, niet gegarneerd en licht afgebakken, ook invriezen. Omwikkel per pizza met plastic folie.

Laat hem niet ontdooien, garneer en bak af gedurende een 7-tal minuten op 240°C.    

Veel genot!