Met feestjes en etentjes gebeurt het wel eens dat ik te veel heb klaar gemaakt. Er blijven restjes van de ingrediënten of overschotjes over. Die zomaar weggooien past niet in mijn overtuiging van duurzaam en spaarzaam omgaan met voedingsmiddelen.
Het kost zoveel tijd en moeite om het op ons bord te krijgen. Bovendien kost het ook geld.
Onze bio boeren van Oogstgoed in Gentbrugge hebben er hun hart en ziel in gestoken. We oogsten onze eigen groenten in weer en wind en maken ze thuis zorgvuldig proper….
Allemaal veel inspanningen voor al dat lekkers.
Hoe verwerk ik restjes
Daarom maken wij dat onze diepvries en frigo regelmatig worden leeg gegeten en terug slim worden gevuld. Dat van de groenteresten een stevig bouillon wordt getrokken. Dat de overschot aan tomaten omgetoverd wordt tot verschillende zalige geweckte spaghettisauzen voor in de winter. Dat de lunches voor de volgende dagen een samenstelling is van de kliekjes van de vorige dagen. En ook vaak extra lekker smaken.
Wat doe jij met overschotjes? Waarin verwerk jij dat restje dat je niet meer nodig had in je recept?