De suiker in je eten kan je vervangen door andere suikers zoals siropen en stropen, wat toch nog datzelfde onnodige type koolhydraten blijven.
OF je kan ze echt vervangen zodat je smaakpapillen ook gaan wennen aan andere smaken en combi’s ervan.
Bedenk eens:
Wat zijn de smaken die de koks en de voedingsindustrie gebruiken? Toegevoegde suiker wordt vaak ingezet om voedingsmiddelen langer te kunnen bewaren, de smaak een boost te geven en omdat we zo verknocht zijn aan zoetigheden. Hoe dit laatste komt, lees je binnenkort op de blog en op Instagram:

Wat zijn smaken en geuren die je zelf geeft aan een lekkere taart, cake, koekjes, havermoutpap, slaatjes, warme maaltijden,… naast de suiker die je toevoegt?
Krik die geuren en smaken op en je niet-zoete smaakpapillen (4!) kunnen floreren: zuur, bitter, umami, zout.
Hoe werken die smaakpapillen mee voor je doel om gezond te eten en te leven?
Doordat je meer smaakpapillen bereikt, ben je meer verzadigd dan wanneer je inzet op maar 1 van de 5 soorten smaken die wij met ons lichaam kunnen detecteren. Combineer je meerdere smaken in je maaltijd, dan ben je sneller verzadigd.
Inspelen op je verzadiging is een belangrijke factor in een gezonde voeding en daaruit volgend een fitte leefstijl.
5 TIPS om al je smaakpapillen te bereiken!
- Kies voor meerdere smaken in je dag.
- Varieer tussen en combineer verschillende smaken in elke maaltijd.
- Hou je eten eens wat langer in je mond. Zo kunnen de smaakstoffen steviger inwerken op die papillen.
- Laat een vloeistof rond wervelen in je mond.
- Eet traaaaaaaaaaaaaag.
- Zuiver je tong met regelmatig water te drinken.
Dé hulpmiddeltjes die je extra kan inzetten!
- bloemen,
- kruiden vers of gedroogd,
- fruit en verse fruitsappen,
- groenten en groentesappen,
- noten, zaden, pitten en hun pasta’s,
- zelf getrokken of verse bouillons of fonds,
- plantaardige spreads,
- ….
Weet je dat je ogen zo ook worden verwend? Onderwerp voor een volgende blog… 😉
