In de praktijk in Gentbrugge en online krijg ik geregeld cliënten die denken dat ze histamine intolerant zijn en zo zichzelf een heel strikt voedingspatroon opleggen. Histamine is een veel voorkomende stof in onze voeding en een bederfstof. We maken ook zelf histamine aan. Voordat je voedingsmiddelen gaat vermijden die histaminerijk zijn, loont het zeker de moeite om deze Blogreeks #histamine te volgen. Je kan n°1, n°2 en n°3 lezen in de Blogreeks #histamine.
In deze Blogreeks #histamine intolerant lees je hoe je kan nagaan waar die jeuk, hoofdpijn, buikpijn, losse stoelgang,… en andere klachten die je onder meer aan histamine zou kunnen linken, vandaan komen.
Je kan 5 STAPPEN nemen om er achter te komen wat de histamine in je lichaam doet toenemen en je klachten geeft.
In de eerste blogpost van de Blogreeks #histamine kan je lezen wat de primaire bronnen van histamine zijn en welke 1e STAP je kan zetten
In de tweede blogpost van de Blogreeks #histamine lees je de 2e STAP: de algemene VOEDINGsadviezen om toe te passen.
De derde blogpost van de Blogreeks #histamine met STAP 3 geeft je de mogelijkheid om verder uit te zoeken welke andere allergieën, pseudo-allergieën of bijvoorbeeld aandoeningen zoals mastocytose aan de bron kunnen liggen en de oorzaak zijn van meer histamine die klachten geeft.
Zij vullen mee je HISTAMINE EMMER.

Ben je gepasseerd bij n°1, n°2 en n°3 dan volgt hier STAP 4.
STAP 4 DE HISTAMINE EMMER
Je lichaam geeft symptomen als er te veel histamine aanwezig is en deze niet meer afgebroken kan worden. Je limiet is bereikt. Je emmer is overgelopen. De grootte van die emmer is voor iedereen verschillend. De emmer kan op eender welk moment van de dag of dagen overlopen. Je start je dag met een lege emmer.
Niet enkel histamine vult de emmer. Ook STRESS, HORMONEN, ONTSTEKINGSSTOFFEN, MILIEU, MEDICATIE, NUTRITIONELE TEKORTEN,… hebben hun deel hierin. De ene dag ben je wat meer gespannen en je klachten zullen wat vroeger vallen dan bij een ontspannen dag.
Een gezonde gematigde levensstijl en gevarieerde voeding zorgen voor het regelmatig ledingen en niet blijven vullen van je histamine emmer. Zo vergroot je je kans om zonder klachten van je dag te genieten.
Bekijk met je diëtist, huisarts, allergoloog, psycholoog of stress coach of je met bovenstaande factoren aan de slag kan waardoor je je histamine emmer wat leger houdt.
Merk je dat je 1 keer in de maand wat meer last hebt, de derde week van je menstruele cyclus, kan je je emmer wat meer leeg houden door:
- Vermijd voedingsmiddelen die veel histamine bevatten: niet verse vis (! wel verse vis of die onmiddellijk ingevroren is na vangst), spinazie, zuurkool, Parmezaanse kaas, blauw geaderde kaas, Roquefort, rode wijn en gistextract.
- Vermijd voedingsmiddelen die histamine vrijzetten in het lichaam: aardbeien, alcohol, wit van ei, schaaldieren, chocolade, tomaten en citrusvruchten.
Andere voedingsmiddelen moeten in deze stap niet gemeden worden.
Als bovenstaande factoren en stappen geen groot effect hebben op je klachten, volg dan zeker de STAP 5 van de Blogreeks #histamine intolerant in Blogpost n°5 . Deze volgt volgende week. En neem contact met een opgeleide gespecialiseerde diëtist.
Andere voedingsmiddelen moeten in deze stap niet gemeden worden.