5 Manieren Waarop Yoga Jouw Goede Voornemens Helpt Realiseren

Petra Neyt van MTRX, Gentbrugge

Zijn goede voornemens ook voor jou een jaarlijks ritueel? Dan ben je er waarschijnlijk ook dit jaar vol goede moed aan begonnen. Jaar na jaar blijkt echter hoe moeilijk het is om vol te houden.

Misschien wil jij dit jaar beter voor jezelf zorgen, gezonder gaan leven, een betere conditie opbouwen of een strakker lichaam? De meeste adviezen die je rond dit thema vindt zijn gelinkt aan meer bewegen en minder of beter eten. Er wordt echter zelden gesproken over hoe je de mentaliteit ontwikkelt die je nodig hebt om vol te houden. Terwijl net dit cruciaal is als je deze keer wél wil slagen.

 

Waarom is yoga zo anders dan andere sporten?

Wel, yoga is eigenlijk geen sport. Bij een sport wil je een extern doel bereiken. Een doel dat buiten je lichaam ligt. Je wil een bepaalde prestatie kunnen realiseren binnen een bepaalde tijd. Of dat nu een triatlon of een voetbalmatch is. Je zet je lichaam in als middel om een doel te bereiken.

Bij yoga is je lichaam niet louter het middel, maar tegelijkertijd ook het doel. Er is geen extern doel. De bedoeling is je lichaam te leren kennen, er naar te leren luisteren, het te leren respecteren. Yoga werkt op een respectvolle manier met je lichaam en het verbetert je lichaamshouding. Uiteraard geldt yoga als extra beweging en draagt het op die manier bij aan je doel. Maar het doet veel meer dan dat.

  1. Een Beter Bewustzijn Omtrent Je Lichaam

Functionele Yin Yoga verhoogt je bewustzijn omtrent je lichaam. Omdat er geen extern doel is, is je volledige aandacht gericht op hoe je lichaam zich voelt bij het beoefenen van yoga. Door dit herhaaldelijk te doen, train je je geest om meer open te staan voor de noden van je lichaam. Het versterkt op die manier de connectie tussen lichaam en geest.

Dit verhoogd bewustzijn maakt je opmerkzaam voor je eigen patronen: op welke voedingsstoffen reageert je lichaam, welke subtiele signalen wijzen erop dat je zou gaan hyperventileren,…

2. Breek Met Je Chronisch Doorzettingsvermogen

Een goed voornemen komt zelden alleen. Het belandt bovendien bovenop de enorme stapel alledaagse eisen die we al eerder aan onszelf stelden. Eisen die verworden zijn tot basisvereisten die zeker niet mogen beginnen slabakken. Want stiekem streven we allemaal naar dezelfde onbereikbare droom: perfectie.

Misschien vraag je al heel lang heel veel van jezelf en van je lichaam. Functionele Yin Yoga helpt je om eventjes vaart te minderen, tot rust te komen. Fysiek en mentaal. Net daardoor hervind je je veerkracht en kan je recupereren. Zo ben je in goede conditie wanneer het eens écht nodig is om door te zetten.

3. De Missing Link Tussen Niet Bewegen en Wel Bewegen

Functionele Yin Yoga brengt op een zachte, respectvolle manier beweging in spiergroepen die al lang niet meer bewogen hebben. Het activeert je gewrichten en het bindweefsel in je lichaam. Het vergroot je fysieke mobiliteit. Hierdoor verkleint je risico op blessures. Mooi meegenomen wanneer je ook graag wil trainen voor die prestigieuze marathon.

4. Verlaag Je Stressniveau

Stress speelt een significante rol in het balanceren van je lichaamshormonen. Hoge niveaus van stress kunnen je vermageringsdoel belemmeren. Een dieet kan door jouw lichaam ervaren worden als een zoveelste bron van stress. Waardoor het allerminst geneigd is om ‘ballaststoffen’ los te laten. Je lichaam is in staat van paraatheid en wil alle reserves behouden voor de moeilijke tijden waar het zich op voorbereidt. Verlaag je stressniveau, en je lichaam zal sneller bereid zijn je reserves los te laten.

5. Connecteer Met Je Innerlijke Empathicus

Je innerlijke criticus, je kent hem/haar wel. Bij sommige mensen is hij/zij zo sterk ontwikkeld dat de zelfkritiek de hele dag doorgaat. Doodvermoeiend én een enorme belemmering voor je persoonlijk geluksgevoel.

Als de muziek op de radio je niet bevalt, staat het luttele seconden later op een andere zender. Maar je innerlijke criticus mag ongestoord iedere prestatie de grond inboren, omdat het nog beter had gekund. Blijft je eeuwig en drie dagen herinneren aan iedere fout die je maakte. Geeft onvermoeibaar commentaar op alles wat je denkt, voelt of doet.

Functionele Yin Yoga is erop gericht je innerlijke criticus te voorzien van aangenaam gezelschap: je innerlijke empathicus. Niet door een zekere mate van schizofrenie te ontwikkelen: Je innerlijke empathicus houdt je innerlijke criticus in stilte gezelschap. Zijn aanwezigheid creëert een milde sfeer, getuigt van een stil manifest dat jij goed bent zoals je bent. Beetje bij beetje wint hij aan kracht, overstemt zijn aanwezigheid je innerlijke criticus. Zodat je je geluk niet langer laat afhangen van een onbereikbaar perfectionisme.

 

Ben je geïntrigeerd, maar nog niet overtuigd dat Functionele Yin Yoga wel iets voor jou is? Dan is de ‘Goed Begonnen’ kaart helemaal iets voor jou. Met dit kaartje kan je 2 keer komen kennismaken. De lestijden vind je hier. Je bent welkom!

Geef een reactie