Blogreeks #histamine intolerant n°3

Denk je histamine intolerant te zijn? Ik krijg geregeld cliënten die dit ook verwachten. Histamine is een veel voorkomende stof in onze voeding op zich al. We maken er ook zelf aan. Voordat je voedingsmiddelen gaat vermijden die histaminerijk zijn, loont het zeker de moeite om deze Blogreeks #histamine te volgen.

Kom je van STAP 2 van de Blogreeks #histamine, blog n°2? Geef Stap 2 zeker voldoende tijd.

Je lichaam heeft aanpassingstijd nodig om:

  • zich te ‘zuiveren’ van stoffen zoals histamine
  • te herstellen.

Als je STAP 2, 4 weken hebt gegeven, ben je zeer welkom om terug te komen naar deze blogpost. Deze verdwijnt niet. 🙂

Voordat je voedingsmiddelen begint te schrappen die histaminerijk zijn of histamine vorming uitlokken, neem Stap 1 en Stap 2 goed door en pas toe. Het zou spijtig zijn dat je voedingsmiddelen schrapt waarvan je graag zou van willen genieten.

In deze Blogreeks #histamine intolerant lees je hoe je kan nagaan waar die jeuk, hoofdpijn, buikpijn, losse stoelgang,… en andere klachten die je onder mee aan histamine zou kunnen linken, vandaan komen.

5 STAPPEN kan je nemen om er achter te komen wat de histamine in je lichaam doet toenemen en je klachten geeft.

In de eerste blogpost van de Blogreeks #histamine kan je lezen wat de primaire bronnen van histamine zijn en welke 1e STAP je kan zetten

In de tweede blogpost van de Blogreeks #histamine lees je de 2e STAP: de algemene VOEDINGsadviezen om toe te passen.

Deze blogpost geeft je STAP 3 !

Zijn je klachten sterk verminderd of weg nadat je STAP 1 en STAP 2 hebt volbracht, dan mag je alvast er van uitgaan dat je niet histamine intolerant bent.

Kan je niet wachten… Here we go STEP 3!

STAP 3

Als de voorgaande adviezen strikt worden toegepast en er toch nog klachten blijven zoals jeuk, (migraineachtige) hoofdpijn, diarree, eczeem, neusloop, netelroos, rood aanlopen (blozen), geïrriteerde waterige rode ogen, kortademig en zwellingen dient herbekeken te worden of er andere oorzaken dit kunnen verklaren: o.a. andere allergieën, pseudo-allergieën, mastocytose,… .

Laat je begeleiden door een allergoloog en een gespecialiseerde allergie- en intolerantiediëtist !

Hou alvast een dagboek (in schrift of op PC) bij waarop volgende factoren handig zijn voor je diëtist en allergoloog zodat zij de nodige linken kunnen leggen:

  • tijdstip dat je eet en drinkt
  • wat je eet en drinkt met de hoeveelheid o.a. 1 klein glas, een handpalm, een half bord, 5 stuks,…
  • tijdstip dat je symptomen opkomen en welke
  • de last die je ervaart van je symptomen met een lastscore van 0 tot 10. Waarbij 0 totaal geen last is en 10 dat je enorm veel last hebt waarbij je hulp nodig hebt zoals bv een pijnstiller
  • je stoelgangtype –> om dezelfde ’taal’ te spreken gebruik je hier best de ‘Bristol Stool Chart’ voor. Deze vind je snel op Google. (Deze afbeelden zou geen ‘smakelijk’ plaatje zijn en is auteursrechtelijk beschermd 🙂 ).
@jessbailey.com.au

Hopelijk brengt deze stap samen met de kennis van je diëtist en allergoloog nog meer inzicht.

In Blogpost 4 en Blogpost 5 van de Blogreeks #histamine intolerant kan je de laatste twee stappen doornemen als de eerste 3 niet voldoende verbetering van je klachten brengt.

Geef een reactie