In deze reeks zitten 4 blogs die op onze site komen gedurende de week voordat de echte feestdagen van start gaan. Je vindt er heel wat klassieke gerechten zo samengesteld dat ze zorgen voor een rustige buik .
De recepten zijn FODMAParm (en dus ook glutenvrij, lactosevrij, arm in fructose, geen bonen en peulvruchten en arm aan polyolen) en daarom geschikt voor zij die PDS (Prikkelbare Darmen) hebben, lactose-intolerant zijn of allergie hebben voor gluten. Wil je dit jaar eens vegan gaan, laat je ook inspireren in enkele gerechten.
In onze blogreeks vind je Hapjes, Voorgerechten, Hoofdgerechten en Desserts.
Wat handige tips om jouw eigen recepten FODMAParm te maken:
- zo veel mogelijk je ingrediënten lactosevrij, glutenvrij of obv spelt kiezen
- kies voor fodmaparm fruit bv ananas ipv appel e
- geen specerijen, wel kruiden
Lees ook de blog over ‘Nieuwjaarkezoet 2.0’ voor tips om niet af te hoeven afwijken van jouw dieet, minder stress en je klachten te vermijden gedurende de feestdagen.
DESSERTS
Kerst cake

Ingrediënten:
- 20 g gedroogde banaan
- 40 g gedroogde veenbessen
- 50 g rozijnen
- 40 g gedroogde blauwe bessen
- 80 ml brandewijn Calvados
- 180 g ongezouten boter
- 80 g bruine suiker
- 3 eieren
- 120 g gemalen ananas uit blik, uitgelekt
- 140 g gemalen macadamia noten
- 270 g zelfrijzende glutenvrije bloem bv AH Vrij van Gluten of van Organ
- 80 ml lactosevrije magere melk
- 1 tl kaneel
- 1 tl nootmuskaat
- 1 tl vanille
Bereiding:
- Voeg alle gedroogd fruit in een kom, doe er de brandwijn bij en laat een nacht intrekken.
- Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een ronde taartvorm van 20 cm in.
- Voeg de boter en suiker in grote kom en meng door elkaar. Voeg de eieren toe en klop alles door elkaar. Voeg het gedroogd fruit, ananas, macadamian noten, kuiden en de vanille hieraan toe.
- Meng hierdoor de bloem met melk tot alles één geheel vormt. Lepel het mengsel in de taartvorm en maak het glad.
- Bak vervolgens voor 1 ¾ uur, laat even afkoelen en serveer het op borden.
Lactosevrije brownie
Ingrediënten:

- 250g sojaboter
- 100g lactosevrije melkchocolade
- 60g cacaonibs
- 4 eieren
- 300g ongeraffineerde rietsuiker
- 60g speltmeel
- 140g cacaopoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- 3 eetlepels gehakte en geroosterde nootjes: walnoot, amandelnoot of hazelnoot
- Olijf-, zonnebloem- of arachide-olie voor invetten van de ovenschaal
Materiaal: kookpot, RVS kom, keukenmachine met mengkom en menger, mengschaal en zeef, oven, ovenschaal en bakpapier, broodmes
Bereidingswijze:
- Breng een pot gevuld met 5 cm hoog water aan de kook. Hang boven het water een RVS (roestvrij stalen) kom.
- Breek de chocolade in stukjes en snij de boter in blokjes. Laat de boter, de chocolade en cacaonibs in de RVS kom boven het water smelten. Roer af en toe.
- Breek de eieren in de mengschaal van de keukenmachine.
- Zet de keukenmachine op een matige snelheid en klop de eieren tot een luchtige schuimige massa.
- Weeg de hoeveelheid suiker af. Voeg de suiker toe zodra de eieren luchtig geklopt zijn. Laat alles nog even mengen tot je een bleek schuimig mengsel krijgt.
- Neem een mengschaak en plaats er een zeef over. Zeef de afgewogen hoeveelheid meel, samen met de cacaopoeder en bakpoeder.
- Roer tussendoor even in de smeltende chocolade met boter.
- Schenk het mengsel van gesmolten chocolade en boter bij de geklopte eieren.
- Voeg de bloem met cacaopoeder en bakpoeder toe, Laat kort mengen in de keukenmachine.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet de bodem en de randen van de ovenschaal in met de olie. Plaats bakpapier op de bodem en de randen van de ovenschaal.
- Giet het beslag op de ovenschaal. Strijk vlak en beweeg de ovenschaal zo dat luchtbelletjes verdwijnen.
- Strooi er de gehakte en geroosterde nootjes over.
- Bak op 180°c, 20 minuten in de oven. Na het bakken is het deeg niet volledig droog gebakken. Binnenin is het nog zeer zacht tot kleverig.
- Koel het gebak af op het aanrecht. De binnenkant van de brownies zal zacht en vochtig zijn.
- De buitenste randen kan je afsnijden met een broodmes en je verdeelt het gebak in kleinere vierkanten van 5cm op 5 cm.
- Je kan de brownies afzonderlijk invriezen voor een ander genotmoment.
Tapioca kokos dessert
Ingrediënten:
- 85g tapioca
- 1 glas (150ml) water
- 100g ongeraffineerde rietsuiker
- 400ml extra creamy kokosmelk (voor desserten)
- 500ml rijstdrink ongezoet
- 1 snuifje zout
- 1/4 verse ananas in fijne sneetjes gesneden of 200g in schijfjes gesneden aardbeien (kan ook ontdooid uit diepvries)
Bereidingswijze:
- Laat de tapioca 20 minuten weken in het water in een kom. Tijdens de 20 minuten verdubbelt de tapioca in volume. Giet het water af.
- Doe alle ingrediënten en de geweekte tapioca in een kookpot. Laat al roerend opkoken. Verlaag het vuur en laat 10 tot 15 minuten verder koken. Roer regelmatig om.
- Wanneer de pap de dikte van pudding heeft, is de pap klaar. Schep in doorzichtige glaasjes en laat licht afkoelen. Schik het fruit er op en serveer lauwwarm.
Pannenkoeken met ahornsiroop
- Voor 1 portie
Ingrediënten
- 2 eieren
- 300ml rijstdrink
- 100 g boekweitbloem of maisbloem of Orgran glutenvrije bloem of Schär Mehl glutenvrij of…
- Zout
- 1tl plantaardige olie
- 60 g frambozen
- 2el ahornsiroop
Bereiding
Klop de eieren los met de rijstdrink Zeef er de bloem bij en roer tot een glad beslag, doe er een snuifje zout bij. Verwarm een beetje olie en schep het beslag in de pan. Verdeel het fruit over de pannenkoeken en druppel er de ahornsiroop over.
Geïnspireerd op recepten van https://www.monashfodmap.com/blog en de basisrecepten van Rroom.