Jouw kerst recept FODMAParm maken – Hoofdgerechten

In deze reeks zitten 4 blogs die op onze site komen gedurende de week voordat de echte feestdagen van start gaan. Je vindt er heel wat klassieke gerechten zo samengesteld dat ze zorgen voor een rustige buik.

De recepten zijn FODMAParm (arm in gluten, lactose en fructose, geen bonen en peulvruchten en laag aan polyolen) en daarom geschikt voor zij die PDS (Prikkelbare Darmen) hebben, lactose-intolerant zijn of gevoelig zijn voor gluten . Wil je dit jaar eens vegan gaan, laat je ook inspireren in enkele gerechten.

In onze blogreeks vind je Hapjes, Voorgerechten, Hoofdgerechten en Desserts.

Enkele tips om jouw eigen recepten FODMAParm te maken:

  • zo veel mogelijk je ingrediënten lactosevrij, glutenvrij of obv spelt kiezen
  • ui look vervangen door hun olie
  • kies voor fodmaparm fruit en groenten bv Japanse pompoen in plaats van butternut, oesterzwam in plaats van champignon
  • geen specerijen, wel kruiden

Lees ook de blog over ‘Nieuwjaarkezoet 2.0’ voor tips om niet af te hoeven afwijken van jouw dieet, minder stress en je klachten te vermijden gedurende de feestdagen.

HOOFDGERECHTEN

Kalkoen met sinaasappelsaus en witloof

  • Voor 5 personen

Ingrediënten:

  • 1 kg kalkoenengebraad
  • 12 stronken fijnproeverswitloof
  • 4 sinaasappelen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 200 ml gevogeltefond van bv Delhaize merk of andere fodmaparme gevogeltefond
  • 1 el mosterd ‘grof gemalen’
  • 2 el instantsausbinder van bv Maïzena®
  • 0.5 el tijm
  • Nootmuskaat
  • Zout
  • Peper

Bereiding:

  • Doe 2 el olie in een brede pan en bak het witloof bruin. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Dek de pan af en laat 15 – 20 min. garen op een matig vuur. Schik het witloof nadien in een ovenschotel.
  • Voeg nog wat olie in een andere pan en bak het kalkoengebraad aan alle kanten goudbruin. Leg in een ovenschotel en kruid met peper, zout en tijm.
  • Pers 2 sinaasappelen. Snij de andere 2 doormidden en snij in halvemaantjes.
  • Verwarm de oven voor op 200°C
  • Zet de ovenschotel met het gebraad 40 – 45 min. in de voorverwarmde oven. Bedruip tussendoor met braadvocht.
  • Giet er na 30 min. de gevogeltefond bij en voeg de sinaasappelpartjes toe.
  • Zet ook het witloof in de oven.
  • Haal het vlees uit de ovenschotel en hou warm. Maak de braadresten los met een houten lepel. Voeg het sinaasappelsap toe en giet alles door een zeef in een steelpan. Hou de sinaasappelpatjes apart. Voeg de mosterd toe. Laat nog even inkoken en bind licht met de instantsausbinder.
  • Kruid met peper en zout.
  • Serveer op een warm bord.

TIP: je kunt dit serveren met gekookte of gebakken aardappelen, puree of pommes duchesse.

Asian Chicken of Tofu Noodle Salad

  • Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 250 g rijst of boekweit noodles
  • 500 g kippenborst, zonder vel, in blokjes of 400g tofu 15 minuten gemarineerd in olijfolie met 1 eetlepel gehakte gember en 1 theelepel lookolie
  • 1 el olijfolie
  • 1 rode Spaanse peper, julienne gesneden
  • 1 groene Spaanse peper, julienne gesneden
  • 2 grote wortelen, julienne gesneden
  • ½ bosje lente uitjes, enkel het groene, gesneden
  • 60 g oestersaus
  • 60 g soja saus
  • 1 el vis saus
  • 1 tl bruine suiker
  • 1 tl gemalen gember
  • 1 tl rode chili vlokjes
  • 65 g gemalen pinda

Bereiding:

  • Snij de Spaanse pepers en wortel julienne en zet aan de kant.
  • Kook de noodles volgens de instructies op de verpakking, giet het vocht af en laat ze afkoelen.
  • Doe in een kleine kom de oester-, vis- en soja saus, de bruine suiker, gemalen gember en chili. Roer alles door elkaar.
  • Verwarm de olijfolie in een pan en doe er de kippenblokjes bij tot ze volledig gaar zijn of bak de gemarineerde tofublokjes.
  • Zet het vuur af en voeg de noodles, saus, Spaanse pepers en wortel toe aan de kip of tofu.
  • Roer alles door elkaar.
  • Verdeel het over 4 kommetjes en werk af met de lente uitjes en de gemalen pinda’s.

TIP: dit gerecht kan zowel warm als koud gegeten worden

Lamskroon met pastinaakpuree en Japanse pompoen in de oven

  • Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 2 lamskronen, ongeveer 12 koteletjes
  • Bosje tijm
  • Boter
  • 700 g pastinaak
  • 250 g bloemige aardappelen
  • Bosje peterselie, fijngehakt
  • 1 el mosterd
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout
  • 400 g Japanse pompoen
  • 8 kleine wortelen
  • Gedroogde tijm
  • Olijfolie
  • 400 ml rode porto
  • Fodmap arme vleesbouillon voor 200 ml zoals Vetara® Basisbouillon of Struik® krachtbouillon rundvlees

Bereiding:

  • Verwarm de oven op 180°C
  • Snijd de pompoen in blokjes en maak de wortelen schoon, verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Strooi er de gedroogde tijm over, kruid met peper en zout en druppel er olijfolie over en hussel goed onder elkaar.
  • Schep regelmatig om.
  • Besmeer de lamskroon met een scheut olijfolie en kruid met peper en zout. Bak ze in wat boter tot ze bruin zien.
  • Leg het vlees in een braadslee en zet 12 – 15 min in de oven
  • Schil de pastinaken en aardappelen in gelijke stukken. Kook alles gaar in licht gezouten water. Voeg enkele takjes tijm toe bij het water
  • Breng de porto aan de kook en laat de helft inkoken op een hoog vuur. Voeg er de bouillon aan toe en breng opnieuw aan de kook. Doe er enkele takjes tijm bij en laat nog eens 15 min inkoken tot de saus dikker wordt. Giet door een zeef en hou warm.
  • Giet de pastinaak met aardappelen af, verwijder de tijmtakjes en stam ze fijn met een pureestamper.
  • Hak de peterselie fijn. En voeg deze toe aan de puree. Doe ook wat nootmuskaat, peper en zout erbij.
  • Serveer het lamskroontje met de pastinaakpuree en de warme groenten. Geef er portosaus bij. Werk eventueel af met wat extra takjes tijm.

Deze recepten zijn geïnspireerd op https://www.lekkervanbijons.be/, https://www.monashfodmap.com/recipe en https://www.solo.be/

Geef een reactie