In deze reeks van 4 blogs die op onze site komen gedurende de volgende week, vind je heel wat gerechten die zorgen voor een rustige buik tijdens de feestdagen. De recepten zijn FODMAParm en daarom geschikt voor zij die PDS (Prikkelbare Darmen) hebben. Wil je dit jaar eens vegan gaan, laat je inspireren.
In onze blogs die volgen maken we Hapjes, Voorgerechten, Hoofdgerechten en Desserts.
Enkele tips om jouw eigen recepten FODMAParm te maken:
- zo veel mogelijk je ingrediënten lactosevrij, glutenvrij of obv spelt kiezen
- ui look vervangen door hun olie
- kies voor fodmaparm fruit en groenten bv Japanse pompoen in plaats van butternut, oesterzwam in plaats van champignon
- geen specerijen, wel kruiden
HAPJES
Paprika geitenkaas spread

Ingrediënten:
- 50 gram zachte geitenkaas (ricotta kan ook)
- 1 rode paprika
- 1 el ahornsiroop
- Handje walnoten
- Peper er zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220° C.
Grill vervolgens de paprika ongeveer 20 minuten, laat daarna even afkoelen.
Rooster nu de walnoten in een pannetje.
Doe alle ingrediënten in een blender. Kruid af met peper en zout.
Tortilla rolletjes met zalm
- Voor 8 stuks
Ingrediënten:

- 6 glutenvrije wraps of maistortilla
- 1 bakje lactosevrije roomkaas ca 150 gr
- verse kruiden bv koriander, groene van lente-ui, peterselie, bieslook (geen ui of look)
- 75 gr sla
- 400 gr gerookte zalm in dunne plakken
- paar druppels citroensap
Materialen:
- Aluminiumfolie
Bereiding:
Voeg bij de roomkaas de verse kruiden toe en maak het tot een kruidenkaas naar keuze. Let wel op dat je hierbij geen knoflook of ajuin aan toevoegt.
Besmeer vervolgens de wraps met de roomkaas. Leg de plakken zalm er over en besprenkel met citroensap. Verdeel wat sla er over en rol de wraps stevig op.
Wikkel in aluminiumfolie en laat minimaal een uur opstijven in de koelkast (een hele nacht kan ook). Snijd de opgerolde wrap in plakken en rijg aan een prikker.
Gevulde kerstomaatjes met garnaal
- Voor 12 stuks
Ingrediënten:
- 12 kerstomaten
- 1 koffielepel (kl) mayonaise
- kervel (gehakt) 1 kl
- peterselie 1 kl
- dragon 1 kl
- citroensap
- peper
- zout
- peterselie
- 100 g grijze garnalen
Bereiding:
Ontvel de kerstomaatjes. Snij er het kapje af, lepel ze leeg en laat ze ondersteboven uitlekken op een rooster. Meng vervolgens de grijze garnalen met de mayonaise, kervel, peterselie en dragon. Breng verder op smaak met enkele druppels citroensap, peper en zout. Kruid de binnenkant van de tomaatjes met peper en zout. Vul ze met de garnalen. Werk af met peterselie.
Vegan paté op peperkoek
– voor 4 personen
Ingrediënten gerecht:
- 4 schijfjes vegan paté van oesterzwam en walnoten
- 8 theelepels zelfgemaakte veenbessen saus
- 4 plakjes zelfgemaakte peperkoek
Ingrediënten vegan paté:
- 50 gram walnoten
- 250 gram oesterzwam
- 2 el knoflookolie
- Zout en peper
- 1 tl peterselie
Bereiding vegan paté:
- Rooster de noten 10 minuten in een oven van 180 °C of even op een anti-aanbak pan.
- Snijd de oesterzwam in kleine stukjes.
- Verwarm de olie in een bakpan en bak de oesterzwam goudbruin.
- Doe de geroosterde noten in een blender en voeg hier alle andere ingrediënten aan toe.
- Mix tot 1 geheel
Ingrediënten peperkoek:

- 250 g speltbloem
- 2 tl bakpoeder
- Peper en zout
- 150 ml l.v. melk of sojamelk
- 2 eieren
- 100 ml ahornsiroop
- 100 gram bruine suiker
- 1 el speculaaskruiden of kaneel
- Handje gemengde ongezouten noten voor de afwerking (geen cashewnoten of pistache noten)
Bereiding peperkoek:
- Verwarm de oven op 160 °C.
- Zeef de bloem, het bakpoeder en meng met een snuifje zout.
- Meng in een andere kom met de garde de melk, de eieren, de ahornsiroop, de suiker en de kruiden. Breng op smaak met peper en zout.
- Giet het melkmengsel beetje voor beetje bij het bloemmengsel en roer goed tot er geen klontertjes meer in het beslag zitten.
- Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en versier met noten.
Ingrediënten veenbessen saus:
- voor 16 serveringen
- 80 g gedroogde veenbessen
- 75 g blauwe bessen, vers of bevroren
- Een half potje veenbessen sap (132 g)
- 2 eetlepels suiker
- +/- 2 g sinaasappel zest (optioneel)
- Een snuifje zout
- 1 theelepels kaneel (optioneel)
- 1 eetlepel rijst bloem
- 25 ml (2 eetlepels) water
- 2 theelepels citroensap
Bereiding veenbessen saus:
- Doe alle ingrediënten in een kom, behalve de rijstbloem, water en citroensap en breng de kom aan de kook
- Zet het vuur zachter en laat het 10 min sudderen (tot het vel van de blauwe bessen eraf begint te vallen)
- Maak een pasta met de rijstbloem en water, voeg het toe aan de kom onder constant roeren. Kook het mengsel al roerend voor 1 – 2 minuten tot het is ingedikt. Voeg vervolgens de citroensap toe en roer nog een keer.
- Laat afkoelen op kamertemperatuur in een gesloten potje, plaats het vervolgens in de frigo tot je het nodig hebt.
Bereiding gerecht:
- Snijd het plakje peperkoek in 4 gelijke stukjes, vorm naar keuze. Je kan bijvoorbeeld vierkantjes, cirkeltjes of misschien zelfs sterretjes enz. ervan maken
- Smeer de vegan paté rijkelijk over de plakjes peperkoek
- Serveer de veenbessen saus op of naast de peperkoek
Tomaat pompoen soep
Ingrediënten:
- 800 g Japanse pompoen
- 2 el tomatenconcentraat
- 1 blik tomatenblokjes
- 2 liter water
- Kruiden (geen ui of look)
Bereiding:
- Snij de pompoen in stukjes en doe ze in een kom
- Voeg hierbij de tomatensap toe
- Doe er vervolgens 2 liter water en de kruiden bij
- Laat 20 min koken tot de pompoen gaar is
- Mix tot een geheel
- Serveer in kleine kommetjes en voeg eventueel lactosevrije room en wat peterselie toe